Vastuullisuus ja arvot


Santa Malandran perustaja Lila Kristiina opiskeli ympäristöekologiaa Helsingin Yliopistossa, ja teki kandidaatin tutkintonsa vaateteollisuuden ympäristövaikutuksista. 

"Ympäristö ja luonto ovat tärkeitä inspiraation lähteitä minulle ja yritänkin löytää mahdollisimman kestäviä tapoja toimia pienyrityksenä tekstiilialalla", Lila Kristiina kertoo.

"Pienyrittäjyydessä on useita ekologisia puolia, kuten esimerkiksi se, että hävikkiä ei muodostu paljoakaan, pienten tuotantomäärien vuoksi. Vaatteet kestävät aikaa, sillä niitä ei luoda kausittaisen muodin mukaan vaan taiteilijan omaa tyyliä ja visiota kunnioittaen".



Tuotanto tehdään Suomessa ja suurin osa kankaista tulee Italiasta sekä Espanjasta, eli verraten läheltä ja näin rahtikuljetusten päästöt ovat melko pieniä. Kankaat pyritään käyttämään lähes kokonaan, leikkuujätteistä tehdään hiusdonitseja, kasseja ja muita oheistuotteita. Jos kangashävikkiä jää, se lahjoitetaan eteenpäin erilaisiin taideprojekteihin. 

Tuotannossa käytetyt materiaalit ovat uusia samettien ohella italialaisen tekstiiliteollisuuden ylijäämää, jolloin ekologinen ajattelu toteutuu siinä, että olemassa olevat materiaalit saavat toisen kierroksen uusina vaatteina. Ikäänkuin kankaiden second hand! Italian kankaat ovat todella korkealaatuisia, joten vaatteiden käyttöikä on pitkä. Myös sameteista tulee jatkuvasti hyvää palautetta, sillä ne kestävät käytössä useita vuosia. 

Postitusten pakkausmateriaaleina pyritään käyttämään kierrätettyä pahvia ja paperia. 

Materiaalit

Selluoosapohjaiset kuidut

Puuvilla, viskoosit, bambu, pellava ja hamppu luetaan selluloosapohjaisiin kuituihin. Selluloosapohjaisten kuitujen katsotaan aiheuttavan vähemmän vaikutuksia ympäristöön, kuin synteettisten muovipohjaisten kuitujen. Ne ovat uusiutuvia ja maatuvat helpommin. Puuvillan tuotanto on monivaiheista ja kuluttaa valtavia määriä vettä sekä kemikaaleja, ja siksi sen käyttö on vähäisempää mallistossa. Selluloosapohjaiset kuidut pestään 30-40 asteessa, viskoosia suositellaan pestäväksi 30 asteessa.

Silkki ja villa

Proteiinipohjaisilla kuiduilla, kuten silkillä ja villalla on pitkä perinne; niitä on käytetty vaatteiden raaka-aineena jo tuhansia vuosia. Villa on melko ympäristöystävällinen ja uusiutuva kuitu. Villan ja silkin käyttövaihe on ympäristöystävällinen, sillä ne ovat pitkäikäisiä kuituja ja niitä ei tarvitse pestä niin usein. Pois heitettäessä ne maatuvat tietyn ajan kuluttua. 

Pese villa ja silkkivaatteet käsin tai hienopesussa 30 asteessa. Villalle ja silkille kannattaa käyttää niille valmistettuja pesuaineita. Tuuletus ja pakastaminen toimivat myös hyvin molempien materiaalien raikastamiseen.

Polyesteri

Polyesteri (PET) on tällä hetkellä tekstiiliteollisuuden käytetyin synteettinen kuitu (Textile Exchange, 2020). Muovipohjaiset, eli synteettiset kuidut valmistetaan sulakehruumenetelmällä mineraaliöljyistä, jotka on jalostettu tislaamalla raakaöljystä. Valmistus kuluttaa uusiutumattomia luonnonvaroja ja energiaa. Tuotantoprosessi on yksinkertaisempi kuin luonnonkuiduilla, ja vaatii vähemmän kemikaaleja sekä vettä. Polyesterin tuotannossa ei tarvita valkaisua ja tämän vuoksi polyesterin valmistusvaiheen ympäristöriskit ovat melko pienet verrattuna luonnonkuituihin. Synteettisten kuitujen suurimmat ympäristöhaitat tulevat vaatteen käyttövaiheesta sen pesun myötä, jolloin mikrokuituja kulkeutuu ympäristöön. Suomessa vedenpuhdistamot kuitenkin suodattavat erittäin hyvin mikromuovin.

Polyesteri on tärkeää kierrättää, sillä se ei kuituna maadu kovinkaan nopeasti. Se voidaan sulattaa ja kierrättää uudelleen. Mutta nykyään myös tekstiilinkierrätys on Suomessa parantunut huomattavasti EU:n säädöksien johdosta. Polyesterin voit pestä 40 asteessa.